Helseskader på grunn av støy er på toppen av listen over yrkesskader som meldes til Arbeidstilsynet.
Ti prosent av landets yrkesaktive melder at de en fjerdedel av arbeidsdagen eller mer er utsatt for så sterk støy, at de må stå inntil hverandre og rope høyt for å bli hørt.
Resultatet kan være nedsatt hørsel og øresus (tinitus).
Studier tyder på at langvarig eksponering for et lydtrykknivå over 85 dB daglig i over åtte timer kan føre til gradvis nedsatt hørsel. Videre kan svært kraftig impulslyd, som geværskudd, forårsake akutte støyskader.
Lydbølgene fanges opp av øret, og setter trommehinnen og ørebenskjeden i mellomøret i bevegelse. Bevegelsen går så videre til sneglehuset, der finnes små hårceller som omdanner bevegelsen til elektriske impulser som når hjernen via hørselsnerven. Ved langvarig eksponering for høye lydnivåer, blir hårcellene ødelagt og til slutt dør de. Jo færre friske hårceller, jo dårligere hørsel.
Forskning viser også at støy kan gi økt risiko for symptomer på stress, øke risikoen for ulykker på jobb ved at man ikke oppfatter eller forstår signaler riktig, eller ved at fare- og varselsignaler overdøves.
Tretthet, irritasjon, mistrivsel og redusert konsentrasjonsevne og oppmerksomhet kan også være konsekvenser av støy.
Det aller viktigste, ifølge forskeren, er å iverksette tiltak som reduserer støy på arbeidsplassen. Først og fremst støysvakt utstyr og god lydisolering.
– Dette gjelder også på arbeidsplasser der det ikke nødvendigvis er hørselsskadelige lydnivå. Man kan uansett bli sliten, stresset og få dårlig konsentrasjon av støy.
Kilde: https://stami.no/stoy-pa-arbeidsplassen-hva-gjor-det-med-oss/